Stegen

Upplägg

Stegen är föreningens ”själ”. Stegen är ett seriesystem där man kan avancera uppåt i divisionssystemet. För närvarande finns det ungefär 25 divisioner och i varje division deltar 6 spelare (troligen Sveriges största stege?). Varje division har en fast vardagskväll då stegmatcher spelas. En ny stegomgång påbörjas ungefär var 5:e vecka under perioden september till juni. Maila till info@landalasquash.se eller prata med någon i receptionen om du vill veta mer om Stegen!

Information om pågående stegomgång hittas via www.mycourt.se

Anmälan

Skicka dina kontaktuppgifter till info@landalasquash.se för att anmäla ditt intresse av att delta i Stegen. 

OBS! För att delta i Stegen måste du vara medlem i klubben dvs anmält dig och betalat medlemsavgiften.

Bollrekommendation

På TGSKs årsmöte 2019 beslutades att en översyn skulle göras angående vilka bollar som vi rekommenderar att man använder vid spel i stegen. Detta för att den dubbelprickiga tävlingsbollen som eliten använder kanske är mindre lämplig för många motionärer. Tanken är att om man använder en boll med mera studs så blir det roligare spel, mer motion och spelarna utvecklas därmed fortare.

Följande bollar rekommenderas
Steggrupp 1-10 Dunlop dubbel gul prick.
Steggrupp 11-16 Dunlop enkel gul prick
Steggrupp 17-   Dunlop röd prick eller Wilson blå prick.

Observera att detta är en rekommendation och att man spelar med den bolltyp som man kommer överens om, men om man inte kan enas gäller det som här rekommenderas vid stegmatcher.

 

Regler

 • Matcher spelas normalt bäst av 5 game, med rak räkning till 11 och med 2 poängs skillnad vid gameavslut ex 13-11,15-13.
 • Spelarna dömer själva sina matcher, och ansvarar själva för poängräkning.
 • Resultatet förs efter varje match in i MyCourt.
 • Matchen startar efter 5 minuters uppvärmning på banan. Kommer motspelare för sent tio minuter så startas matchen med en gång och efter 15 minuter kan motspelaren ta ut WO om spelpartner ej kommit – och motspelaren som ej kommit står för hela banhyran.
 • Vid ej färdigspelad match skrivs det resultatet som står vid speltidens slut.
 • Uppskjuten match behöver spelas innan spelomgången är slut.
 • Onsdag kväll efter sista speldatum tas poolerna ned och poängsammanställning sker.
 • Vinnaren i poolen går automatiskt upp. Om tvåan går upp beror på om nya spelare kommer in i de övre divisionerna. Det innebär således att alla tvåor inte flyttas upp per automatik. Två spelare med minst poäng flyttas ned till poolen nedanför. Om två spelare har samma poäng, gäller inbördes möten. Om tre spelare har samma poäng, avgör lotten vem som flyttas ned.
 • Om en spelare endast spelat två matcher stryks alla resultat och han plockas ut ur stegen. Viktigt att skriva upp WO-matcher så att vi har koll på vilka det är som spelat sina matcher.
 • Spelare har själva ansvar att meddela oss om man inte har kunnat spela tre matcher, annars åker man automatiskt ut ur Stegen. Avhopp och skadeanmälningar rapporteras till Hans Rothlin, info@landalasquash.se
 • Tyvärr kan det som oftast vara svårt att göra Stegen om det är många nya spelare i de övre divisionerna och avhopp i de lägre. Då kan även andra spelare än de två sista åka ned en division.

Poängräkning

 

Resultat Poäng
Spelare 1
Poäng Spelare 2
3-0 5 1
3-1 5 2
3-2 5 3
2-3 3 5
1-3 2 5
0-3 1 5
2-0 3 1
2-2 3 3
2-1 3  2
1-0 2 1
1-2 2 3
1-1 2 2
0-2 2 3
0-1 1 2
0-0 0 0
W 4 -2
O -2 4

 

Tips för stegespelare

Tips

Ibland kan det underlätta med lite tips om hur man ska hantera Stegen rent praktiskt, som t.ex. vad som gäller när ens motståndare inte dyker upp eller om vi råkar i tidsnöd under matchen. Då finns en liten text som förhoppningsvis kan vara till hjälp i dessa situationer.

Avbokning

Då det slarvas en del med detta, ser vi oss föranledda att införa en tidsgräns för avbokningarna. Bana som ej ska utnyttjas måste avbokas senast 12 timmar innan spel! Eftersom hela kvällen beläggs med stegmatcher, måste vi tacka nej till folk som frågar om de kan spela om ni inte bokar av i tid. Bana som ej avbokas i tid debiteras med hela bankostnaden.

Straffavgift

Tyvärr förekommer det för ofta att spelare inte dyker upp, och utan att avboka bana. Ej avbokad bana eller frånvaro vid bokad tid medför debitering av hela banhyran. Upprepade förseelser här medför avstängning från Stegen!

Let Please!

Spelarna dömer själva sina matcher. Spela hellre om en tveksam boll om alternativet är att bli ovänner.

Kölista

P.g.a Stegens storlek och att vi har en kölista till Stegen på ca 10-15 personer så har vi infört att deltagarna i Stegen måste spela minst 3 matcher för att matcherna skall räknas. Har inte deltagaren spelat 3 matcher ligger det hos spelaren själv att maila eller ringa om de vill vara med nästa stegomgång annars går platsen till någon på kölistan.

Avhopp

Ibland kan man inte spela en omgång p.g.a semester, sjukdom/skada eller annat. Tänk på att senaste dagen för spel även är sista dagen för att meddela oss att du inte längre vill fortsätta. Vill du helt avstå en hel stegomgång så hör vänligen av dig med besked i god tid, tack.

No Show

Spelare vars motståndare ej dyker upp vinner matchen på WO. Noteras WO till vinnaren på mycourt. Inget hindrar att matchen ändå spelas, om ’vinnaren’ samtycker.

 

Boka om

Alla matcher är inbokade i mycourt. När du flyttar en match, ring din motståndare och kom överens om en ny tid samt ring hallen och boka av den gamla tiden och boka in den nya tiden. När din motståndare vill flytta en match så påminn honom/henne gärna att ringa hallen också.